Lastenhuoneen järjestys lähtee karsimisesta

31.08.2021

Lastenhuoneessa on järjestettävänä monta tavarakategoriaa. Tässä asiakkaan kodissa tavaraa ja lastenvaatteita oli kuitenkin maltillisesti ja neljässä tunnissa saatiin yhdessä paljon aikaan. Kierrätykseen lähti lopulta myös yksi ylimääräinen tuoli, joka oli pyörinyt huoneen nurkassa tarpeettomana!

Kuvat on julkaistu asiakkaan luvalla. Tässä yksi esimerkki, miten lastenhuoneen järjestäminen sujuu ammattijärjestäjän avulla.

Perheessä asuvat vanhempien lisäksi leikki-ikäinen ja 6-kuukautinen vauva. Touhua riittää, kuten lapsiperheessä aina.

Lastenhuoneen järjestäminen vaatii yleensä vain kaksi asiaa: aikaa ja aloittamisen vaivan

Arjen täyttävät kuitenkin lasten ja perheen rutiinit, eikä sopivaa aikaa isommalle karsimisurakalle tahdo löytyä. Niin tässäkin perheessä:

"Lasten tavaroiden ja vaatteiden läpikäyminen tuntuu työläältä. Järjestämisen aloittaminen on vaikeaa, kun sen jälkeen pitäisi myös viedä paljon tavaraa eteenpäin ja kierrätykseen. Sekin vie aikaa. Voisiko ammattijärjestäjä auttaa?"

Kuulostaako tutulta?

Mitä lastenhuoneessa säilytetään?

Yleisesti lastenhuoneen järjestämisessä kannattaa pohtia mm. seuraavia kohtia:

  • Kuinka paljon tavaraa on suhteessa säilytystiloihin?
  • Onko vauvan vaatteille ostettu lipasto enää riittävä, jos lapsi on kasvanut ja (isommat) vaatteet vievät fyysisesti enemmän tilaa?
  • Onko leluille ja käytössä oleville tavaroille selkeät paikat?
  • Säilytetäänkö lastenhuoneessa muutakin tavaraa (joka ei mahdu muualle)?
  • Onko lapsen (ikätasosta riippuen) helppo löytää tavarat ja laittaa ne autettuna paikoilleen?
  • Pystyykö lastenhuonetta imuroimaan ja siivoamaan säännöllisesti?
  • Mikä lastenhuoneessa tällä hetkellä ärsyttää tai haittaa arjen sujuvuutta?
  • Mikä olisi tavoite järjestämisessä?

Tässä lastenhuoneessa kävimme yhdessä asiakkaan kanssa läpi lelut ja järjestimme ne uudelleen käytössä oleviin lelukoreihin. Lasten askarteluja myös karsittiin.

Huone toimii leikki-ikäisen huoneena ja lisäksi vetolaatikoissa on perheen vauvan vaatteita. Niistä osa olikin jo karsittu ennen käyntiäni pusseihin ja ne siirrettiin odottamaan eteiseen. Itselläni on auto käytössä järjestämiskeikoilla ja autan viemään kierrätettävää tavaraa eteenpäin heti käynnin jälkeen.

Säästettävien vaatteiden järjestämiseen näytin omat vinkkini. Vetolaatikoissa olikin valmiina korit tilanjakajina, ja vauvanvaatteet saatiin viikattuna mahtumaan niihin hyvin.

Vaatteiden järjestämisen kulmakivet

Lastenvaatteiden järjestämisessä kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota vaatteiden määrään.

Kuinka usein teillä pestään pyykkiä? Käyttääkö vauva tai taapero ruokalappua vai meneekö jokaisella ruokailulla uusi vaatekerta pyykkiin? 

Pohdi myös, miten itse siedät tahroja lapsen vaatteissa. Onko kotipäivänä niin kamalaa, jos paidassa on jugurttitahra tai vähän mehua? Voisiko pyykkiä pestä vain tahroja paikallisesti pesemällä? On ekologista pestä täysiä koneellisia, mutta älä anna pyykkikasojen kasvaa vuoriksi. Osallista mahdollisuuksien mukaan koko perhe. <3

Lastenvaatteiden järjestämisessä ota huomioon:

  • Vaatteiden määrä, määrä ja määrä. Aikana, kun kaikkea saa käytettynä ja ilmaiseksi, opettele kieltäytymään teille turhasta myös lastenvaatteiden kohdalla.
  • Säilytystilojen sopivuus. Vauvanvaatteet voi pystyviikata lipaston laatikkoon, mutta taapero ja leikki-ikäinen valitsee mielellään vaatteita jo itse, ja oppii pian hakemaan ne tutusta paikasta. Mikä paikka toimii teille?
  • Missä pyykkihuolto pelaa? Mihin likapyykki menee, mihin puhdas pyykki? Kuka laittaa kaappiin ja milloin? Kuinka usein? Nämä kaikki ovat kysymyksiä, joihin jokaisessa perheessä on omat vastaukset.

Päivisin lastenhuone on etätyötila

Tässä lastenhuoneessa on sijoitettuna myös työpöytä, joka on satunnaisessa etätyökäytössä. Työpöydältä järjestettiin lelut omiin koreihin, jolloin työskentelyä ei tarvitse aloittaa raivauksella. 

Yöpöytänä toimii pieni lokerikko, jossa on lastenkirjoja. Sen päältä kirjat järjestettiin omalle paikalleen.

Kun tavaroilla on omat paikat, on järjestyksen ylläpito jatkossakin helpompaa.

Lastenhuoneessa saa näkyä leikin ja elämisen jäljet, mutta tavaramäärästä on syytä huolestua siinä vaiheessa, kun esimerkiksi siivous käy mahdottomaksi tai tuntuu raskaalta aloittaa. Ota silloin yhteyttä tästä, niin tulen auttamaan teillekin.

Mitä tavaralle tapahtuu järjestämiskäynnin jälkeen:

  • Asiakkaan kanssa sovitaan aina yhdessä, mihin karsitut tavarat kuljetetaan.
  • Roskat ja rikkinäiset vaatteet tai lelut kuuluvat oikein lajiteltuna roskikseen.
  • Ehjät, puhtaat ja hyväkuntoiset vaatteet voi lahjoittaa kierrätyskeskukseen tai kirpputoreille.
  • Pienemmät huonekalut voin käynnin jälkeen viedä autolla esim. Kierrätyskeskukseen. Myös useat ammattijärjestäjäkollegat tarjoavat tavaroiden viennin käynnin jälkeen.
  • Arvokkaammat vaatteet ja tavarat asiakas myy itse nettikirppiksillä tai Torissa, jos siihen on aikaa ja halua.

Yhteenveto lastenhuoneen järjestämiseen

  1. Karsi lastenhuoneessa tavaraa ja vaatteita sopivaksi teidän tarpeisiin.
  2. Käy säännöllisesti läpi pieneksi jääneet vaatteet, lelut joilla ei leikitä, lapsen askartelut. 
  3. Lelujen säilytyksessä kaikelle oma selkeä paikka. Lelukorit tai läpinäkyvät laatikot toimivat hyvin.
  4. Mieti säilytystilojen sopivuutta tavaramäärään, mutta älä osta ensin uusia kaappeja ja laatikoita. Karsi aina ensin.
  5. Pyydä apua. Etäkonsultointini on aina maksuton, jos haluat kysyä, miten voisin olla avuksi sinulle. Yhteydenotto onnistuu tästä. :)

Lapsiperheet ovat erilaisia. Tämä oli vain yksi esimerkki, joten ethän vertaa sitä omaan kotiisi. Tavaramäärät kodeissa ovat hyvin erilaisia, samoin sotkun sietäminen. Ei ole olemassa helppoa ja nopeaa järjestämisratkaisua, joka sopii kaikille perheille. Siksi minä olen olemassa ja teen tätä työtä, jotta yhdessä voimme etsiä sinulle sopivan avun ja ratkaisut. :)

Ihanaa viikkoa juuri sinulle,

Sonja