Kodin paperikasat järjestykseen - viiden kohdan vinkkilista

20.05.2021

Kertyykö sinullekin kotiisi paperikasoja, jotka koostuvat saapuneesta postista, lehdistä, mainoksista, esitteistä, jäsenlehdistä, laskuista ja muista sekalaisista lippulapuista?

Paperikasoja on lähes jokaisella. Tiedät varmasti kuinka ärsyttävää on, kun tärkeät todistukset ovat missä sattuu tai takuukuittia ei löydy juuri silloin, kun uusi läppäri hajoaa. Lisäksi omaa terveyttäsi koskevat paperit tai henkilötietoja sisältävä posti tulisi säilyttää kodissa turvallisesti ja niin, että kaikki samassa taloudessa asuvat löytävät paperit tarvittaessa.

Tässä kirjoituksessani jaan takuuvinkkini kodin paperitulvan taltuttamiseen ja paperien pysyvään järjestykseen. Tarvitset paperikasan lisäksi post it-lappuja ja kynän. Aloitetaan! :)

MISTÄ ALOITTAA KODIN PAPERIEN JÄRJESTÄMINEN?

Kodin paperien järjestäminen kannattaa aloittaa tasoille tai pöydille kertyneistä kasoista. Jos niiden lisäksi kodissasi on papereita myös kirjahyllyssä, työhuoneessa, mapeissa tai kansioissa, kannattaa niille varata enemmän aikaa. Aloita pienestä. Laita kännykkään tai vaikka munakelloon hälytys 30 minuutin päähän, ja keskity se aika vain paperien järjestämiseen.

Oletko koskaan ajatellut, että paperitkin ovat tavaroita? Kyllä, mutta vain erittäin ohuita ja niitä mahtuu paljon pieneen tilaan. Siksi paperien läpikäyminen on hidasta ja yhden 10 cm paperipinon läpikäyntiin voi mennä yli tuntikin, jos kasassa ei ole esimerkiksi paksumpia lehtiä! Ei ihme, että paperien järjestäminen voi tuntua työläältä, koska sitä se on. 

Aivan kuten tavaratkin, kodin paperit on mahdollista saada järjestykseen ja vieläpä pysyvästi. Ota siis käsiisi ensimmäinen paperikasa, josta haluat päästä eroon!

1. KARTOITA ALKUTILANNE

Minne kodissasi paperikasat kertyvät? Missä avaat saapuvan postin? Tuleeko arjessa usein tilanteita, joissa vain joudut laskemaan papereita kädestäsi, ja ne jäävät siihen paikkaan? Siirteletkö kasoja tasolta pöydälle ja pöydältä ehkä keittiön tuolille, ja ajattelet, että palaat niihin paremmalla ajalla?

Kartoita ja huomaa siis tämänhetkinen tilanne. Hyväksy itseäsi syyttelemättä, että paperikasoja on. Päätä sen jälkeen, että tähän tulee nyt muutos, joka helpottaa varmasti arkeasi vuosiksi tästä eteenpäin.

2. LAJITTELE PAPERIT AIHEITTAIN TAI KATEGORIOIHIN

Varaa aikaa tunnista useaan tuntiin. Paperipinon ja lehtien lajittelu kannattaa tehdä esimerkiksi olohuoneen lattialla, jotta saat lajiteltua kaikki eriaiheiset paperit omaan pinoonsa. Varaa viereen valmiiksi paperinkeräyskori tai -kassi, jonka voit lopuksi käydä tyhjentämässä paperinkeräysastiaan.

Ota paperikasan ensimmäinen paperi ja merkitse post it-lapulle aihe esim. autovakuutus, puhelinlasku, käsityöohjeet, joulu, jne. Kategorioita voi tulla paperin määrästä riippuen 25-50, ja lajittelun kautta saatkin hyvän kuvan siitä, mistä paperia kotiisi kertyy. Käy pino läpi paperi kerrallaan ja laputa uudet kategoriat. Älä tässä vaiheessa unohdu lukemaan liian tarkasti, vaikka vastaan tulisi mielenkiintoisia papereita. 

Onko sinulla jo ovessasi tai postilaatikossasi EI MAINOKSIA - tarra? Mainospostia vähentämällä ennaltaehkäiset kotiisi kertyyvää paperia ja vältät myös ostohoukutuksia.

3. KARSI TURHAT PAPERIT JA SÄÄSTÄ TÄRKEÄT

Kun olet lajitellut paperit aiheittain omiin kategorioihin, näät mistä kaikesta kodin paperit omassa kodissasi muodostuvat.

Päätä säästettäville papereille ja lehdille paikka.

Luettaville aikakauslehdille voi olla järkevää olla kori tai laatikko, jonka avulla rajaat säästettävien lehtien määrää. Näin et joudu enää tilanteeseen, jossa sinulla on hyllymetreittäin tai kasoittain lehtiä, joita et kuitenkaan ehdi lukea. Käy kori säännöllisesti läpi ja lahjoita tai kierrätä luetut lehdet eteenpäin.

4. LUO KODIN VUOSIMAPPI JA SÄÄSTETTÄVIEN ARKISTO

Perusta säästettäville kodin papereille vuosikansio, josta löytyvät esimerkiksi asumista, autoa, terveyttä, verotusta ja vakuutuksia koskevat paperit. Kodin vuosikansion voi helposti toteuttaa muovitaskujen ja yhden lehtikotelon avulla. Vältyt silloin rei'ittämisen vaivalta.

Vuotta vanhemmille kodin papereille tarvitaan arkisto, joka voi olla kansio, mappi, lehtikotelo, riippukansio tai näiden yhdistelmä. Mikä vain sinusta tuntuu helpoimmalta.

Pääasia on, että arkiston kansiot on selkeästi nimetty aiheittain, ja niissä on sisällysluettelo eri paperikategorioista. Silloin tiedät heti, mihin uusi säästettävä paperi kuuluu. Kirjoitan arkistoinnista joskus lisää!

5. MUODOSTA ITSELLESI SOPIVA RUTIINI PAPERIEN JÄRJESTÄMISEEN

Arkiston luominen vie aikaa, mutta se kannattaa. Kun järjestät paperisi kerran, saat pysyvän järjestelmän uusien paperien säilyttämiseen.

Samalla tiedostat, mistä kotiisi kertyvää paperia tulee, etkä enää päästä uutta paperia täyttämään kotiasi!

ESIMERKKI RUTIINISTA KODIN PAPERIEN HALLINTAAN

Nämä 3 kohtaa auttavat luomaan omannäköisen rutiinin, jolla hallitset kotiin tulevaa postia ja paperitulvaa, käsittelet sen heti ja arkistoit tarvittavan.

  1. TEE / REAGOI -laatikko tai kori esim. eteiseen tai sinne, missä avaat postia. Laita tähän maksettavat laskut tai muut nopeaa reagointia vaativat paperit. Tähän paikkaan ei saa kertyä paperia, sillä reagoinnin jälkeen ne hävitetään tai säästetään! Toteutus voi olla sinulle sopiva, yksinkertaisimmillaan yksi läpinäkyvä muovitasku, jonka ripustat ilmoitustaululle.
  2. LUETTAVAT lehdet ja esitteet on hyvä siirtää niille varattuun paikkaan. Lehtikori sohvan vieressä, laatikko kirjahyllyn alaosassa tai muu sinua miellyttävä ja sopiva ratkaisu. Luettavien pinoa kannattaa tarkkailla, ettei siitä tule paperinkeräysastiaa. Säästä siis vain sellaiset paperit, joihin oikeasti haluat palata ja käyttää aikaasi.
  3. SÄILYTETTÄVÄT JA ARKISTOITAVAT paperit on hyvä esimerkiksi kerran viikossa laittaa kodin vuosikansioon tai sopivan kategorian mappiin. Pääasia on, että säilytettävät paperit on lajiteltu aiheittain ja ne löytyvät selkeästi yhdestä paikasta.

Seuraavan kuvan alla on vielä vinkkejäni paperitulvan ennaltaehkäisemiseen! :)

ENNALTAEHKÄISE JA PYSÄYTÄ PAPERIVIRTA


  • Laita oveen tai postilaatikkoon EI MAINOKSIA-tarra
  • Vältä myös esimerkiksi kaupasta, messuilta ja tapahtumista mukaasi tarttuvat esitteet, asiakaslehdet, reseptit ja muut lippulaput. Tarvitsetko niitä? Löydätkö saman tiedon tarvittaessa netistä?
  • Käy läpi omat lehtitilauksesi. Peruuta kaikki tai ne, jotka jäävät aina odottamaan parempaa aikaa. Hyödynnä kirjastot lehtien lainaamisessa. Lahjoita omat luetut lehdet tutuille tai vie kierrätyskeskukseen.
  • Vaihda paperiset laskusi e-laskuiksi, jotka voit hyväksyä verkkopankissa. Myös tiliotteet säilyvät sähköisinä verkkopankin arkistossa.
  • Muodosta sinulle sopivat rutiinit, joiden avulla kodin paperit pysyvät jatkossa järjestyksessä etkä enää koskaan joudu käyttämään niihin ylimääräisiä tunteja!
  • Ilmoitustaulu voi olla kaunis ja visuaalinen paikka eteisen tai keittiön seinällä. Sen avulla voit pitää pienet muistilaput ja kauniit kortit tarvittaessa esillä.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua kodin paperikasojen taltuttamiseen ja uuden selkeämmän elämän aloittamiseen! :)

Olisi ihana kuulla, miten sinun paperien järjestäminen etenee. Voit lähettää minulle viestiä esimerkiksi Instagramissa tai yhteydenottolomakkeella

Mukavaa päivää sinulle!

-Sonja

Tarvitsetko apua kodin papereiden järjestämiseen etänä ?