10 vinkkiä lasipurkkien uusiokäyttöön

12.10.2021

Isoäitikin sen jo tiesi, että lasipurkki on pestävä, kestävä ja sopii monenlaiseen säilytykseen ja säilöntään kotona!

Elintarvikkeiden lasipakkaukset kuten hillopurkit ja pikakahvipurkit ovat oikeita zero waste-henkisiä säilytysratkaisuja. Käytä - pese - säilytä - kierrätä, ja kun et niitä enää tarvitse, soveltuvat lasipurkit kaiken lisäksi lasinkeräykseen. (Huom! Lasiesineet, lasiset uunivuoat ja lasiastiat kuuluvat sekajätteeseen, eivät kierrätettävän lasin joukkoon!)

Kokosin 10 omaa vinkkiäni, mihin meillä käytetään niin kirppareilta ostettuja vanhoja säilöntätölkkejä kuin hillopurkkejakin. Nappaa vinkit omaan kotiisi! :)


1. Ruokien säilytys lasipurkeissa

Isot säilöntään tarkoitetut lasitölkit sopivat vaikkapa

  • sipulien säilytykseen
  • kananmunille
  • keittiöyrteille säilytykseen (basilika ruukkuineen kestää hyvänä monta viikkoa!)
  • teepusseille, välipalakekseille, karkeille...
  • jne...

Isoja tölkkejä (ns. Ilves-tölkki, Karhula, Riihimäen lasi ym.) olen itse löytänyt kirpputoreilta ja Kierrätyskeskuksesta. Hinnat ovat usein 10-20 euroa, mutta olen tehnyt löytöjä myös muutamalla eurolla. Tölkit ovat kestäneet käytössä jo vuosikymmeniä! Kukahan niiden ensimmäinen omistaja aikoinaan oli ja mihin hän käytti purkkia?

Kaupan hillopurkkeja olen käyttänyt jääkaapissa pienten ruoka-annosten säilytykseen, kuutioidulle leipäjuustolle, pakastimesta sulatettujen marjojen säilytykseen (liian monta kertaa pakastuspussista on valunut marjamehut pitkin jääkaappia), valmiiksi pilkottujen kasvisten säilytykseen jääkaapissa (porkkanoille 1cm vettä pohjalle, niin eivät kuivu!), ja oikeastaan mihin vain elintarvikkeiden säilytykseen.

2. Lasipurkit kylpyhuoneen säilytyksessä

Kylpyhuoneen peilikaapissa on omat lasipurkit mm. hiuspinneille, kuumemittarille (meillä näin syksyllä ollut lapsen kanssa kovalla käytöllä), luomivärisiveltimille, kynsilakoille (omistan 4 kpl), kuukupille ja meikkisiveltimille.

Itse en koe tarpeellisena siirtää esimerkiksi vanupuikkoja pois omasta myyntipakkauksestaan, mutta nekin säilyisivät siististi sopivan korkuisessa kannellisessa lasipurkissa! Kapea ja pienempi lasipurkki sopii hyvin hammasharjalle.

Kylpyhuoneen kaappi on yksi hyvä kohde aloittaa kodin järjestäminen. Avaat sen kuitenkin usein 2 kertaa päivässä, joten siisti näkymä ilahduttaa usein. Omassa kylppärissäni on myös kaksi käpyä, koska miksei, siinä oli tilaa. :)

En tiedä tekevätkö muut sellaista, mutta ostan kaupassa tiettyä hilloa tai maustekurkkuja hyvän purkin takia. Olen myös oppinut välttelemään hillomerkkejä, joista etiketti ei lähde suhteellisen helposti liottamalla. Ehkä jaan joskus vertailun. :D

3. Lasipurkit sisustuksessa ja säilytyksessä

Isoissa lasipurkeissa voi säilyttää vaikka jämälankakeriä, pitkiä kynttilöitä (varsinkin kannettomat purkit hyödyksi tässä), tuikkukynttilöitä, käpyjä ja muita luonnonaarteita.

Jouluna isoon lasipurkkiin voi tehdä miniatyyrimaiseman, istuttaa pienen kasvin, laittaa purkkiin valosarjan (kuumenematon!) tai vaikka pienessä kodissa tuoda kuusenoksia sisään luomaan jouluntuoksua kotiin!

4. Lasipurkit kukkamaljakkona

Hentovartiset luonnonkukat tai leikkokukkakimpun sinnikkäimmät yksilöt sopivat hyvin matalaan lasipurkkiin. 

Juhlapöydässäkin keskenään samanlaiset lasipurkit ja niissä pienet kukkasommitelmat tuovat erikorkuisia tasoja isojen kimppujen rinnalle. :)

Toivottavasti teillä tykätään maustekurkuista, oliiveista tai pestosta - niistä saa hyviä pieniä purkkeja pikkumaljakoiksi.

5. Lasipurkit sivellinten säilytyksessä

Aloitin lokakuussa uuden harrastuksen kuvataidekurssilla. Onneksi keittiön kaapeista löytyi sopivia lasipurkkeja eri pituisille siveltimille. Myös siveltimien huuhteluun lasipurkit sopivat loistavasti.

6. Lasipurkit hillojen säilömisessä

Hillojen tekeminen itse ei ole ollenkaan vaikeaa ja sitä voi tehdä helposti myös pienissä määrissä!

Saatan joskus esimerkiksi tehdä pienen hillon pakastetusta raparperista ja kahdesta ylikypsästä päärynästä, jotka muuten eivät enää houkuta syömään. Kaupan hillopurkit pestynä sopivat hyvin uusiokäyttöön omatekoisellekin hillolle.

Jos siihen on taipumusta, saattaa syksyisin lasipurkkien säästäminen ja peseminen lähteä lapasesta... Kaikki lasipurkit ja kannet - niin uudet kuin pestytkin - tulee säilytyksen jälkeen juuri ennen hillon purkittamista puhdistaa huolella ja desinfioida kiehuvalla vedellä. Kun hillo sen jälkeen kaadetaan purkkiin ja mahdollisimman täyteen, kuuluu hillon jäähtyessä jossain vaiheessa korkin napsahdus ja hillo säilyy homehtumatta jopa huoneenlämmössä.

Hillopurkkiin kannattaa merkitä etiketillä sisältö ja päivämäärä. 

7. Lasipurkit mausteiden säilytyksessä

Vierastan itse ajatusta siitä, että järjestelläkseen kotinsa tai keittiönsä täytyisi ostaa yhä uusia säilytyspurkkeja ja rasioita. Pieniä samalaisia lasipurkkeja voi kerätä vaikka vähitellen ja tehdä niihin yhteneväiset etiketit. 

Näissä vanhoissa Riihimäen lasipurkeissa on meillä irtoteetä ja pikakahvia. Pienempää mallia on myös olemassa, mutta itse en ole alkanut niiden keräilijäksi.

Seuraa paljastus: Meillä mausteet ovat mausteiden mukana tulleissa lasipurkeissa, erilaisia, mutta melko hyvässä järjestyksessä. Usein maustekaappi jää oventaakse piiloon ja jokainen järjestää sen omalla tyylillään. :)

8. Lasipurkit idätyksessä

Okei okei. Idätys tuo mieleen 70-luvun ja kuulostaa kirjaimellisesti ituhippeilyltä. :) Itse rakastan ituja ja viime jouluna innostuin kokeilemaan idätystä itse.

Ituja ei tarvitse kasvattaa valtavassa 3 litran lasipurkissa, vaan vaikkapa hyvin pesty kaupan lasagnekastikepurkki (tilavuus alle 1 L) kelpaa. 

Lyhyesti: Idätykseen tarkoitetut siemenet huuhdellaan ja laitetaan pestyyn lasipurkkiin. Tarkeimpia ohjeita eri siemenille löytyy netistä. Purkin suuakko peitetään puhtaalla harsokankaalla ja suljetaan harso kiinni kuminauhalla. Purkki laitetaan alassuin esimerkiksi kuivauskaappiin, viisto asento auttaa ylimääräisen veden valumisessa pois. Ituja huuhdellaan kylmällä vedellä purkissaan päivittäin ja muutamassa päivässä niistä kasvaa rapeaa ja maistuvaa syötävää!

Ehkä teen iduista erikseen vinkkipostauksen.

Jäljellä on vinkit numero 9 ja 10. Nämä ei olleet missään paremmuusjärjestyksessä, joten älä odota mitään mullistavaa. :)

9. Lasipurkki pikkuroskiksena työpöydällä tai kylpyhuoneessa

Usein työpöydällä tulee pientä roskaa, jota ei jaksa viedä keittiöön: purkka, nenäliina, pyyhekumin nöyhtää (käytän paperikalenteria ja pyyhekumia!), teipin pala jne.

Lasipurkki ja siihen esimerkiksi leipäpussi (tai muu pieni pussi), niin pikkuroskis on valmis. Muista tyhjentää riittävän usein. 

Samalla ajatuksella meillä on kylpyhuoneessa pikkuroskiksena lasipurkki hammasväliharjoille, laastareille ym. pienelle.

Tiesitkö! Zero waste voi äärimmilleen vietynä pienentää sekajätteen määräsi yhteen lasipurkilliseen VUODESSA! Vaikka tähän ei pyrkisikään, niin omassa arjessa syntyvän jätteen määrää voi vähentää mm.

  • vähentämällä kulutusta
  • kierrättämällä pakkaukset ja materiaalit
  • korjaamalla
  • uusiokäyttämällä
  • lainaamalla ostamisen sijaan
  • ostamalla hedelmät ja vihannekset omaan pussiin
  • jne.

10. Lasipurkit juomapullona

Lasi sopii niin kylmille kuin kuumille juomille, eikä siitä liukene mitään juomaan.

Pienet lasiset smoothie-pullot ovat käteviä mukaanotettavia juomapulloja tilanteisiin, joissa ei tarvita isoa pulloa (kuten jumpassa tai kuntosalilla), mutta vesihuikka auttaa janon yllättessä.

Käsistään kätevä virkkaa lasipullon ympärille pehmeän suojan. :)

Lasipurkeista on moneksi! Mikä vinkeistä oli sinun lemppari? :)

Jatketaan lasipurkkivinkkien parissa Instagram-tilini (@sonjasaloriutta) puolella!

Mukavaa viikkoa,

-Sonja

Haluatko minulta henkilökohtaista opastusta kestävään arkeen?